Του Ονασαγόρα
Η έκθεση και οι φιλόδοξες προτάσεις
Τα σενάρια των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Τουρκίας επανήλθαν δυναμικά μετά τη χθεσινή συνεδρίαση των ΥΠΕΞ της ΕΕ. Και αναφέρομαι στα σενάρια και όχι στις ίδιες τις κυρώσεις. Γιατί αυτές, αγνοούνται μιας και αφορούν την Τουρκία και την Κύπρο και όχι την Λευκορωσία και την Πολωνία.
Φαίνεται πάντως ότι αυτή τη φορά οι υπηρεσίες της ΕΕ εργάστηκαν πολύ καλά σε συνεργασία με το ΥΠΕΞ μας. Το έγγραφο που έχει ετοιμαστεί περιγράφει πλήρως όσα η Τουρκία επιβάλλει και προωθεί στο Βαρώσι ενώ εισηγείται και τα μέτρα, τις κυρώσεις δηλαδή, που η ΕΕ μπορεί να λάβει εναντίον της Τουρκίας.
Πηγή μου από τις Βρυξέλλες μου έλεγε χθες ότι στην έκθεση, που είναι εφτασέλιδη και διαβαθμισμένη ως άκρως απόρρητη, περιγράφονται όλα τα στοιχεία που μαρτυρούν ότι η Τουρκία προετοιμάζεται για άνοιγμα της πόλης και για μακροπρόθεσμες αναπτύξεις. Και όλα αυτά τεκμηριωμένα με αεροφωτογραφίες και χάρτες. Όχι μόνο για τις εργασίες στο Βαρώσι αλλά και για την παράνομη βάση των drones στο Λευκόνοικο.
Στην ετοιμασία της συγκεκριμένης έκθεσης αποδίδεται η καθυστέρηση για την προετοιμασία του εγγράφου με τις επιλογές που έχει η ΕΕ για κυρώσεις.
Ο Χριστοδουλίδης φέρεται να τους τα έχει πει χθες στο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ, εκφράζοντας δυσφορία για την καθυστέρηση που έχει σημειωθεί στην αντίδραση της ΕΕ. Και βεβαίως πολύ θα ήθελε ειδικά αυτή την περίοδο να εγκριθούν οι κυρώσεις για τις οποίες παλεύει για χρόνια.
Εκείνο ωστόσο που θα καθορίσει το ποια μέτρα θα ληφθούν θα είναι η σύνοδος κορυφής του Δεκεμβρίου. Θα προηγηθούν όμως οι διαβουλεύσεις στην CΟREPER και από εκεί θα διαφανεί εάν αυτή τη φορά υπάρχει η διάθεση για κάποιες κυρώσεις. Εάν δηλαδή η Γερμανία και οι λεγόμενοι δορυφόροι της, που αποτελεί το κύριο πρόβλημα, συγκατανεύσει πως όντως πρέπει να δοθεί μια απάντηση στην Τουρκία.
Η πηγή μου, μου αποκάλυψε ότι οι κυρώσεις που συζητούνται μυστικα, να τεθούν ενώπιον των αρχηγών κρατών θα είναι όντως σημαντικές και θα αφορούν μεταξύ άλλων το πάγωμα της τελωνειακής ένωσης, των προενταξιακών κονδυλίων και των πωλήσεων όπλων από κράτη μέλη.
Φιλόδοξα δεν λέω. Και κάποιοι έχουν τριπλό λόγο να πιέζουν για να εγκριθούν. Και η συγκυρία με την Λευκορωσία όντως μας βοηθά. Ωστόσο τα συμφέροντα των μεγάλων της ΕΕ με την Τουρκία δεν έχουν αλλοιωθεί και μετάθεση της απόφασης με νέες προφάσεις ή με μικρές κινήσεις τουρκικής συμμόρφωσης δεν είναι καθόλου απίθανη. Παρά το ότι όλοι οι αξιωματούχοι της ΕΕ δηλώνουν πως η δέσμευσή τους προς την Τουρκία είναι «προοδευτική, αναλογική και αναστρέψιμη».
Οι αποκαλύψεις του Κραν Μοντανά και ο κερδισμένος
Κάποιοι άνοιξαν το συρτάρι με τα μικρά και μεγάλα φαντάσματα του Γκραν Μοντανά και τώρα όλοι βάλθηκαν να τα κυνηγούν. Ο καθένας συνεχίζει να κυνηγά τα δικά του πεπεισμένος ότι αυτά έχουν σημασία. Οι μονόλογοι και οι αλληλοκατηγορίες είναι ξανά στο φόρτε τους, χωρίς κανένα διάλογο και προσπάθεια συνεννόησης. Ένας τρίτος που παρακολουθεί τον δημόσιο διάλογο των ημερών διερωτάται εάν αντίπαλός μας είναι η Τουρκία ή τα κόμματα με τις αντίθετες απόψεις…
Προς το παρόν πάντως ο μεγάλος Νίκος φαίνεται να κερδίζει τις εντυπώσεις και να παίρνει το αίμα του πίσω για όσα τον κατηγορεί σε υψηλούς τόνους το ΑΚΕΛ τα τελευταία χρόνια για εγκατάλειψη του Κραν Μοντανά. Οι μέχρι στιγμής αποκαλύψεις επιβεβαιώνουν τη θέση του Αναστασιάδη ότι ο Τσαβούσογλου δεν έκανε ουσιαστικές παραχωρήσεις, ούτε και είχε διάθεση για ουσιαστικό διάλογο για όσα θεωρεί ως κεκτημένα της Τουρκίας.
Το ΑΚΕΛ, μόνο του επιμένει πως χάθηκε στο Κραν Μοντανά εξαιτίας του Αναστασιάδη μια ουσιαστική ευκαιρία για επίλυση του Κυπριακού. Όλα τα υπόλοιπα κόμματα μιλούν ξανά για την ευθύνη της Τουρκίας και την προώθηση στο Κραν Μοντανά των πάγιων επιδιώξεών της.
Προς το παρόν ο μεγάλος Νίκος δείχνει να νιώθει ότι κερδίζει επί των σημείων γι’ αυτό και με κρυφό χαμόγελο επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί με την ολοκλήρωση των αποκαλύψεων. Γιατί πότε δεν ξέρεις τι θα ακολουθήσει. Ή μήπως ξέρει;
ΑΚΕΛικό στέλεχος πάντος μου έλεγε προχθές σε μια κρίση ειλικρίνειας πως αν ο συσχετισμός δυνάμεων μεταφερόταν στην τωρινή πραγματικότητα, ο Αναστασιάδης, παρά τα μύρια που έχει εις βάρος του, δυστυχώς για αυτούς, έχει ακόμα… μέλλον.
--------------
*Στο νοητό σταυροδρόμι της εξουσίας της Κύπρου ο Πρόεδρος ξεκινά την ανάβασή του από τον πάτο του πηγαδιού των τειχών στην οδό Ομήρου που διαπερνά τον πολιτικό μας βουλευτικό πολιτισμό εντός του παρηκμασμένου πολυπολιτισμικού κήπου, για να ανέβει με κακουχίες ιερομάρτυρα τον Λόφο της Σεβέρη, ξαποσταίνοντας για λίγο από τα πολεμικά παίγνια υπό το θλιμμένο βλέμμα του υπό απόκρυψη τις νύχτες Κυριάκου Μάτση. Όταν όμως ο λόφος καταληφθεί, είτε συγκυριακά είτε από τακτική μαεστρία, τα λάφυρα είναι μεθυστικά. Τον κατήφορο της επιστροφής στην οδό Ομήρου δεν τον επέλεξε ποτέ κανείς.